Team Koekoek - Reisverslag uit Eskişehir, Turkije van Ronald Aartsen - WaarBenJij.nu Team Koekoek - Reisverslag uit Eskişehir, Turkije van Ronald Aartsen - WaarBenJij.nu

Team Koekoek

Door: Ronald

Blijf op de hoogte en volg Ronald

18 April 2008 | Turkije, Eskişehir

Vierentwintig is:
Het aantal uren in een dag ,het aantal cycli in het Chinese zonnejaar, gewoonlijk het aantal tanden in de mond van een menselijk kind, het aantal karaat van zuiver goud, het aantal letters in zowel het modern als het klassieke Griekse alfabet, De naam van een populaire Amerikaanse actieserie die exact 24 uur duurt inclusief reclame, het aantal flessen in een standaard bierkrat, het spel 24games. En de nieuwe leeftijd van Ronald!!!!
Overigens is diezelfde dag Atlas 2, na een lang en moeizaam traject uiteindelijk nog kampioen geworden, gefeliciteerd! Ik heb er hier een aantal van jullie, op jullie gedronken! Bonnetjes zijn onderweg!
Fenebache heeft ondertussen in de champions league op zijn broek gehad van Chelsea, de rust is dus weer teruggekeerd en de turken staan dus weer met beide voetjes op de grond.
En zo ben ik alweer voor twee maanden in Eskisehir………………

Leuk om te weten dat veel mensen mijn verjaardag niet waren vergeten. Bedankt voor de felicitaties! Af en toe valt er nog een kaartje in de bus. Een postvertraging van twee a drie weken schijnt niet abnormaal te zijn in Turkije. Helaas was die woensdag van 2 april een lange dag, tot zeven uur op school en nog een toets ook. Direct daarna zijn we met zn tienen wat gaan eten in restaurantje. Vlak nadat het eten op was werd er ineens luid ‘’Happy Birthday’’ gezongen. Toen ik op dat moment omkeek kwam er een ober met een taart vol kaarsjes aanlopen. Wat een leuke verassing! Ik was zo afgeleidt door kaarsjes dat ze me te pakken hadden met de neus in de taarttruck. Nadat de chocolade taart was verorbert en mijn neus weer schoon was, zijn we nog wat gaan drinken in low-beer prijs pub. In de volksmond wordt deze tent two two five genoemd. Dit omdat een halve liter bier maar 2.25 Lyra kost:):):). Omgerekend is dat ongeveer € 1,20. Dan vraag je ook om dronken studenten! Dit gaat natuurlijk niet voor ons op, want wij willen natuurlijk elke ochtend fit op school aankomen;). Ondanks de lange schooldag was het uiteindelijk nog een gezellige avond. Ondanks dat ik niet in Nederland was, werd er tijdens mijn verjaardag schijnbaar toch gefeest door de ouwentjes in huize van Aartsen. Mijn afwezigheid was voor voornamelijk de opa’s en Oma geen reden om het niet te vieren met wat neuten en een stuk taart. Laat ze maar schuiven en geef ze vooral de ruumte!

Inmiddels zit er dan ook mijn eerste ski-ervaring erop. Dit was helemaal te gek!
S´ochtends vroeg vertrokken we om 0600, om te gaan skiën in de buurt van de stad Bursa. De vier uur durende tocht werd met de veels te oude Lada van Ferit afgelegd. Onderweg gingen we nog ergens in een nationalistisch stadje eten. Burek was het ontbijt, een soort van vlees in vette bladerdeeg, nou voor mij nooit meer die zooi! Met een maag vol zooi en een kronkelig weggetje door de wolken de bergen op, werd Ronaldtje z’n maag behoorlijk gestrest. Gelukkig waren we net op tijd uit de wolken, want veel langer had het niet moeten duren.
Anders had er mooi ff een plakkaat in de auto gelegen. Uiteindelijk aangekomen in een mooi besneeuwd landschap. We zijn direct wat kleren en skipassen gaan huren. Toen met de lift naar boven, zo snel dat ik uit de lift kwam, zo snel dat ik al viel. (ski’s waren al aan)
Doordat ik toch even moest wachten op Ferit en zijn vrienden vond ik het eens mooi de tijd om wat fototjes te maken van de omgeving. Nog voordat ik een foto had gemaakt viel ik al voorover. De lens van mn nieuwe camera al direct vol sneeuw:S. Na wat poetsen, blazen, bidden en wachten deed die het al weer snel. Snel daarna arriveerde Ferit en zijn harem.
Na wat korte instructies kon het skiën dan echt beginnen. Eerste paar keer wat moeilijk en veel remmend naar beneden. Maar na wat proberen en een aantal keer vallen, zat toch op het eind van de dag de slalom er redelijk in. Rond een uur of vier hielden we het weer voor gezien. Eerst even de kleren terug brengen. En daar werd mijn vermoeden bevestigd, mijn schoenen waren inderdaad te klein. Dat verklaarde die blauwe tenen, en de pijnlijke voeten tijdens het skiën. Maargoed het mocht de pret niet bederven. Vervolgens gingen we nog even kijken in de oude Ottomaanse hoofdstad; Bursa. Echter had alleen iemand zijn lichten aan laten staan, en was dus de accu leeg! Na een vermoeiende skidag mochten we dus ook nog eens de Lada gaan aanduwen. Gelukkig werkte dit en konden we dus op weg naar Bursa. Even wat rondgelopen en gegeten in Bursa, daaropvolgend knikkenbollend weer terug naar Eskisehir. Foto’s staan op http://picasaweb.google.nl/ronaldvanaartsen

Van de nieuwe rage van Geert Wilders is hier niet veel van te merken. Lege bioscoopzalen voor zijn film Fitna zijn het gevolg. Wat wel volle zalen trok waren de toetsen deze twee weken. Gisteren waren de laatste drie toetsen van de zogenaamde midterms. Het zit er dan eindelijk weer op, nog even wachten op de cijfers. Een ander leuk iets, wat overigens ook volle zalen trekt, zijn de Turkse bandjes die elke zaterdag optreden in de discotheek Glow. Meestal zingen ze Engelse of Amerikaanse, 80ties- of pop- muziek. Dit is meestal meer op te maken aan de muziek dan aan de zang, deze klinkt op een of andere manier meer Arabisch dan Engels. Ook staat de muziek erg erg hard. Nog harder dan in de Popeye kelder. Ik heb zelfs drie dagen een piep in mijn oren gehad van de muziek in Glow. Maar het is wel een gezellige tent, daarom heb ik maar oordoppen aanschaft. En deze werken perfect!

De afgelopen twee maanden hadden Stefan, Nils en ik al een tijde vernomen dat er een schaatsbaan in Eskisehir aanwezig is. En welke Nederlander zou dan niet even gaan kijken?
Deze dus wel. Een zekere zaterdagmiddag vetrokken we met een aantal Turkse vrienden, met de tram naar Pony’s De naam alleen al!:s:s Het was ook echt Pony’s! Ze adverteerde als een of andere professionele kunstschaatsbaan, Pony’s bleek al snel iets anders te zijn. Pony’s is een entertainmentpark voor kinderen tot en met een jaar of 11. Ze hebben daar diverse speelautomaten, een schaatsbaantje en een kantine. Nu we er toch waren konden we het beter maar even proberen. Een van onze turkse vrienden had al lopen onderhandelen. We konden voor 10 lyra: schaatsen, een happy meal ophalen en 10 spelletjes naar keuzen doen:):).
De schaatsbaan was niet grote dan 30 meter en vol met kinderen, oppassen geblazen! De turken die met ons meewaren hadden het schaatsen al snel gezien. Dus na een half uur ging we onze happy meal al ophalen; patat, cola en een hamburger. Een leuk gegeven is dat de verwarmingen vol aanstonden op de schaatsbaan, lekker hoor in je T-shirt schaatsen. Je moet het vooral niet koud hebben tijdens het schaatsen. Na een aantal keer in de botsauto’s en een paar keer een computerspel te spelen, zat onze middag er weer op.

Na een aantal maanden de fiets van Ferit te hebben geleend heb ik dan eindelijk mijn eigen mountain bike. Voor 70 lyra heb ik nu een mountain bike met roestvrij stalen velgen en spatborden. En het komt goed uit dat ik nu mijn eigen fiets hebt, want afgelopen dagen was het heerlijk fietsweer. De tempraturen zaten de afgelopen week tussen de 25 en 30 graden. Tijdens het fietsen heb je immers nog wat verkoeling. Echter is 30 graden erg warm, zeker als er geen strand of bos in de buurt is om af te koelen. Na wat keutelen in de stad en even wat sight seeing in het oude gedeelte van Eskisehir waren de pannenkoeken onvermijdelijk.

Afgelopen week stond er al in de (internet) krant dat bar quizzen zo populair zijn geworden dat er zelfs een wereldkampioenschap werd gehouden in Amsterdam. Ook hier is het fenomeen Bar quiz doorgebroken! Team Koekoek, Nederlanders met ondersteuning van turkse is er aardig succesvol in. Vorige week werden we derde van de kroeg, deze week tweede! Met als gevolg dat we nu twee liter flessen sterke drank rijker zijn:). Een minder feitje is dat ik dan eindelijk na twee maanden getroffen ben door de buikpijn. Na bijna alles gegeten te hebben, zowel supermarkt, markt, restaurant, straat tentjes en zelfs van de straat, hebben ze me dan eindelijk te pakken gehad. Gelukkig stelde het niet veel voor en was ik er al binnen een dag vanaf.

Vanavond gaan we met een groep van 40 studenten naar Cappadocie. Dit meest belangrijke toeristische plek van turkije. Cappadocië (Perzisch: Katpatuka ("land van goed gekweekte paarden")) is een landstreek ten zuiden van de steppe in de Turkse provincie Anatolië. Het gebied heeft een oppervlakte van 800 km2. Het hoogste punt in het gebied is de Erciyes Dagi en is 3917 meter hoog. Het gebied ligt tussen de rivieren de Eufraat en de Kizil Irmak. De belangrijkste en grootste steden in dit gebied van Midden-Turkije zijn Nevsehir, Aksaray, Nigde en Kayseri.
Ten tijde van het Romeinse Rijk was het een vredige Romeinse provincie genaamd Cappadocia, die in het oosten grensde aan Armenia, in het zuiden aan Mesopotamië, Syrië en Cilicia, in het westen aan Galatia en in het noorden aan Pontus. In het oosten is het bergachtig en vulkanisch, maar in het westen is het vlak met veelal plateaus.
In het gebied liggen drie vulkanen: de Erciyas Dagi, Hasan Dagi en de Melediz Dagi. Cappadocië staat tevens op de werelderfgoedlijst van UNESCO

Dat zal dus wel een hele belevenis worden. Ook zullen er vast meer fotos komen.

Ronald

• 19 April 2008 - 01:09

Lee:

Goed zo ro te horen dat het zo prima gaat, wij komen net terug van een avondje playbacken in de nieuwe globe, dat was weer een toppertje als vanouds, vooral de afterparty! Houd de site in de gaten want de komen weer mooie fotos op! Ik ga pitten demzzls! Lee

• 19 April 2008 - 07:00

Ben:

Het gaat allemaal goed zo te horen en te zien ;) Ik zit nu lekker uit te zuren van de playbackshow, aangezien we weer aan de bak moeten met de Dtjes om 10 uur !? ;p vanmiddag een oefenwedstrijd tegen Fortis A2 en maar is kijken hoe dat gaat aflopen, je hoort ervan.
    groeten

• 19 April 2008 - 10:34

Tim:

He ronald, gaat goed daar zo te lezen. Ben wel benieuwd hoe dat skieen is geweest:P

Groeten en sterkte:P

P.S. Playbackshow was behoorlijk wild.

• 19 April 2008 - 14:27

Mariska:

Hej!

Je vermaakt je nog prima.
    Tot vrijdag! :)

Kusxxx

• 20 April 2008 - 13:35

Ellen:

Bedankt nog voor je mail. Wat een lap tekst, het ga je goed.

• 21 April 2008 - 07:32

Leon:

Vanaartsen je hebt het steeds maar over alcohol! Let op je woorden je ouders lezen mee!

• 21 April 2008 - 21:23

Leinko:

Hoi Ronald, hier een reactie. PSV is lekker kampioen geworden hehe. Het gaat je goed aaar he, strakjes komen Riet en Horsey, dat is gezellig he. De A heeft met 13-3 die oefenwedstrijd tegen een hoger team gewoonnen. GOED HE Nu valt mijn msn ook nog uit zeg wat een pech, ga maar lekker slapen

groetjeessssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss

• 24 April 2008 - 19:55

Marko:

he ronald veel plezier met je zusje en moeders daar in verwegnistan hier gaat alles zijn gangetje
    groeten je neefje kotje

• 29 April 2008 - 19:47

De Globe is weer schoon!

• 30 April 2008 - 06:36

Ellen:

En mijn huis is versierd.

Ronald ik heb een paard!